Суперхраната акай и по-добрият начин за пиене

  • Публикувана в Новини
  • Прочетена 480 пъти

Това е историята на откриването на изключително полезните малки плодчета акай от двама предприемачи, убедени, че ще дадат на света нещо специално.

След като завършват Колумбийския университет, двамата братя Кортни и Картър започват кариера като инвестиционни банкери. След 5-годишна работа по сделки и уморени „да се наливат с коктейли Ред Бул с водка, за да са винаги бодри“, през 2003 г те откриват плода акай по време на сърфинг-ваканция. Правят проучване и прогнозират, че „пазарът ще експлодира“. Тяхната вътрешна убеденост, че някой ден ще създадат нещо собствено, води до измислянето на напитка, с основна съставка акай. „Поради това, че съдържа изключително полезни за човешкия организъм вещества, се смята за суперхрана.“ Екзотичният плод акай е традиционна храна в Бразилия, въпреки че само 1% от диворастящия акай в горите на Амазония се бере и консумира.

Наистина братята създават коктейлна алкохолна напитка, но явно не само според тях тя е „по-добър начин за пиене“. При средна цена от 35 долара на бутилка, фирмата  „Вийв“ отбелязва за 3 години растеж от 1316%! Кортни и Картър, тогава съответно на 32 и 30 години, са пример за модерното екологично предприемачество, което цени и щади природата още в концепцията за създаване на своя бизнес. Едновременно с пускането на екзотичната напитка, задействат и кампания за набиране средства за спасяване на дъждовните гори в Бразилия. Даряват по 1 долар от всяка продадена бутилка за съхраняването на акай в природна среда, ведно с флората и фауната, така че местните фермери да са в състояние да се препитават от беритбата на малките ценни плодчета.

Като повечето дребни плодове, акай също е  малотраен плод и напуска границите на Амазония благодарение на лиофилизация на място. Така изсушено, с изключителното си съдържание на антиоксиданти, съвсем скоро след огласяването му, акай влиза в състава на новия продукт АкваСорс Супер Плодова енергия.

Има и още факти от дейността на младите бизнесмени, които кореспондират със съвремения стил на  фирмите за устойчиво развитие чрез избора на суровини и максимално ограничаване на въглеродните емисии: Ползват вода от Скалистите планини, за да са близо до дестилерията, която пък се задвижва от вятърни генератори. Отпечатването на надписи е с органично соево мастило, а стъклените бутилки са частично рециклирани и рециклируеми.

Това ви напомня нещо, нали? Надявам се, че не забравяте да събирате изпразнените опаковки от продукти на АкваСорс и ги предавате в офиса на фирмата за рециклиране. Бъдете сигурни - събраните пари се предоставят на деца в нужда. Нагласа и мислене с много ползи!

Примерът е от книгата на Ричард Брансън „Бизнесът на бъдещето“, AMG.

Абонамент за новини

Гарантираме, че не споделяме или продаваме вашите данни на 3-ти лица. Виж: Нашите Условия за поверителност
Условия

Вход

регистрация