Коластрата е лечебно средство отдавна

  • Публикувана в Новини
  • Прочетена 3010 пъти

KORICA_KOLASTRA_za_Sait2Купете си новата книга за коластра от крави!

На пръв поглед това е нов продукт, тъй като ние и нашите деца сме отгледани само с натурална коластра - домашно производство. Древна истина е, че за бебето безценният майчин секрет е най-сигурната антибактериална защита. (Всяка жена у нас знае бабините съвети, ако бебето хване гурелчета или хрема или някой друг има възпаление на окото, да му се капне кърма, непосредствено от гърдата на кърмачка.)

Всъщност краве коластрата е натурално лечебно средство във всеки народ, който развива говедовъдство. От хилядолетия аюрведическите лекари и свещените лечители в Индия (ришите) я използват за лекуване на физически и духовни болести, например епилепсия и шизофрения. Един аюрведичен способ на приложение е пускане на коластрата на капки в кипяща вода и овалване на получените топчета в захар. От стари времена до днес в Индия, известна със своя пиетет към кравата и обявяването й за свещена, ако някой се разболее, коластрата от крави е най-популярният, често пъти и първият използван лек. И в момента може да намерите замразена коластра във фризерите на фермери в България – за всеки случай! Северните европейски народи, сред  които и скандинавците - по разбираеми причини традиционни животновъди, отпразнуват раждането на новороденото теле и приготвят за негово здраве пудинг, направен от прясната коластра с мед, който явно допринася и за здравето на празнуващите!

Започналите от западната наука в края на ХVIII век сериозни изследвания върху свойствата и приложението на по-достъпната и в достатъчно количество краве коластра, продължават малко след Втората световна война. Спират с появата на антибиотиците. В САЩ коластрата е използвана заради своите антибиотични свойства преди да бъдат открити сулфонамидите и антибиотиците. През 50-те години на ХХ век лекарите често я препоръчвали при лечение на ревматоиден артрит. Научен факт е, че д-р Алберт Сабин, оставил името си като създател на първата ефективна полиомиелитна ваксина,защитава теорията за ползването на коластра. Ученият изолира антитела срещу полиовируси от говежда коластра, които през 1962 г използва за създаването на успешна ваксина.

Теорията, че сме уязвими от атаките на микробите, е на Луи Пастьор. В средата на 19 век във Франция Пастьор и в Германия Роберт Кох създават технология за отглеждане на микроорганизми. Така откриват бацилите, предизвикващи туберкулоза, холера, тифус и др. Отзвукът от дейността им провокира научна активност - в Япония разпознават бацила на дизентерията, на чумата и тетануса.

Еуфорията  от появата на антибиотиците обявява краха на бактериите, за който знаем, че не се състоя, но промени медицината. Когато британският бактериолог Александър Флеминг изнамира  пеницилина, откритието му е приветствано като «най-великото откритие на 20 век» и логичния край на всички инфекциозни болести. Последвали множество изследвания, били създадени нови и различни антибиотици, които да се противопоставят на бацилите. Антибиотиците  и сулфонамидите  «накараха хората да мислят, че е настъпила пълната победа над бактериите и с това на традиционата медицина започва да се гледа като на нещо остаряло».2 Нещо повече, тя става алтернативна, а фармацевтичната – традиционна.  Ражда се лекарствената нагласа: за всяка болест - причинител, за всеки болестопричинител - конкретно лекарство, което още повече дисквалифицира в съзнанието на медиците и пациентите универсалните природни средства.

Казват, че антибиотиците сами по себе си влияят на еволюцията на бактериите, повишавайки тяхната болестотворност, и с това ги превръщат в още по-опасни противници. С времето бактериите се приспособяват към антибиотиците или както казват специалистите – развиват резистентност и днес непрекъснато има нужда от все по-нови и нови, и по-силни антибиотици, за да се справи човечеството с предизвикателствата на коварния бактериален свят. Проблемът е, че антибиотиците не само не са заличили болестите, но и са създали нови и по-сложни заболявания.  На смъртния одър Луи Пастьор се отказва от идеите си, но за съжаление те вече са се утвърдили.

През последните няколко века изследователите откриват много патогени, те обаче представляват незначителна част от безбройните микроорганизми, обитаващи успоредно с човека нашата планета. Антибиотиците със сигурност са голяма стъпка напред в медицината, но те не са окончателният отговор на заразните болести.  Колкото по-навътре прониква науката  в клетъчните механизми, толкова по-ясно става, че човечеството е брънка от природната верига, взаимообвързана със света на микроорганизмите. Ако се подчиним изцяло на «бацилния модел на болестите» и се опитаме да избием всички микроорганизми, отговорни за повечето болести,  заедно с насекомите и паразитите, които ги разпространяват,  животът на Земята няма да е същият. А ние?

Днес светът е изправен пред дилемата «за» и «против» концепцията за побеждаване на патогените или ново разбиране за същността на здравето и подвластността му на природните закони.  При положение, че бактериите и вирусите съществуват в природата успоредно с нас, около нас и вътре в нас единственият начин да спечелим надпреварата е като засилим мощта на човешката имунна система. Няма как да променим факта,че невидимите микроби изчакват благоприятни условия в нашия организъм, за да съществуват, оцеляват и се размножават. Появили се в хранителната верига преди бозайниците, човешките тела са тяхната естествена храна и среда за развитие. Оттам и ролята им на чистачи в природата, които ще ни върнат в кръговрата на веществата. И със сигурност ще го направят.

Животът разчита на този кръговрат. Силната имунна система намалява шансовете от прихващане или развиване на болести. Ние имаме избор да съсредоточим усилията си върху подобряване на съпротивителните сили на организма, тогава микробите ще си останат такива, каквито са си, но ние ще бъдем пазени от естествената си защита.

Из дадено за печат ново, преработено и допълнено издание "КОЛАСТРА-ШЕДЬОВЪРЪТ НА МАЙКАТА ПРИРОДА", автор Ели Хорозова

Абонамент за новини

Гарантираме, че не споделяме или продаваме вашите данни на 3-ти лица. Виж: Нашите Условия за поверителност
Условия

Вход

регистрация