Новини

Любовта, която носим определя кои сме

  • Публикувана в Новини

Нищо хубаво не е създадено без любов! Дори благосъстоянието. Вижте какво казва един от най-богатите хора на планетата, Уорън Бъфет: "Хора, които са силно увлечени от работата си, упражняват своя занаят или професия, защото обичат самата дейност повече, отколкото парите. Забавното при силното увлечение е, че обикновено парите идват заедно с него. Хора, които обичат парите повече от работата си, прекарват живота си в мизерия и обикновено печелят много по-малко, отколкото ако следваха преди всичко сърцето си." 

Продължава...

Информиран избор

  • Публикувана в Новини

Статия на Ели Хорозова в сп.Betty/септември 2017 г

 НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА

В последните години в козметичния бранш се случи истинска революция. Новото е, че в случая водещи са не технологиите, а осъзнатостта на потребителите, които с избора си налагат и изискват екологично чисто производство. Днес новата култура принуждава производители и клиенти да се съобразят и ограмотят  с изискванията на времето.

Грамотният потребител налага безопасна козметика. Стандартът за качествена козметика е без нефтени деривати и консерванти, с достатъчно съдържание на биологично активни компоненти. За най-вредни и недопустими в биокозметиката са обявени парабените – синтетични химически съединения, масово използвани като консерванти не просто в боите за обувки и в миещите средства за бита, а НАЙ-ВЕЧЕ в храни, лекарства и всекидневната козметика за малки и големи.

Без парабени

Проблемът е, че тези химикали (Methylparaben, Etyhlparaben, Propylparaben, Butylparaben и техните производни Phenyl, Izobutyl и Izopropylparaben) имат естрогеноподобно действие, натрупват се в организма и природата, и оказват негативно влияние върху хормоналната система на човека и екосистемите. Загрижените млади жени знаят, че парабените попадат дори в зародиша. Еколозите с тъга съобщават, че с тяхна помощ човекът унищожава редица видове на земята. Заклеймени като вредни, производителите заобикалят зоркия ни поглед с подмяна на имената им. Могат да се срещнат като Parahydroxybenzoat, PHB, Oxybenzoat, Propagin, Metagin…Опасни са най-вече за бременните и плода, за децата и юношите в пубертета, и раково болните. ЕС вече има директиви за ограничаването им, но парабените са истински забранени само в Дания, и то в детските серии.

Синтетични вещества

Коварното е, че дори да сме избрали средства за лична грижа и хигиена без парабени, има още редица опасни синтетични вещества: натриев лаурил сулфат, натриев лаурет сулфат, синтетични мускусни аромати, минерални масла, които не се метаболизират от черния дроб, а остават в тялото  и продължават да се натрупват в нас капка по капка.

 

Човек може да мисли като производителите, че опасните химикали са в минимални количества. Но да си дадем сметка: всеки от нас, всеки ден, ползва десетки козметични продукта. Смятайте: едно къпане с шампоан ни черпи с 12-13 г, от душ-гела тялото поема 14-15 г, с червилото – поне 0,03 г, ако кремът ви за лице ги съдържа – към 2-3 г, добавете пудри, сапуни, дезодоранти, лосиони, лак и спрей за коса, крем за ръце и тяло, парфюми, стайни аромати, оцветители в храната, препарата за миене на съдове, гримове... Не забравяйте и пастата за зъби! Неприятно, нали?

Знакът за контрол

В професионалните среди знаят, че отговорната и безопасна козметика се разпознава само и единствено по

Продължава...

Суперхраната акай и по-добрият начин за пиене

  • Публикувана в Новини

Това е историята на откриването на изключително полезните малки плодчета акай от двама предприемачи, убедени, че ще дадат на света нещо специално.

След като завършват Колумбийския университет, двамата братя Кортни и Картър започват кариера като инвестиционни банкери. След 5-годишна работа по сделки и уморени „да се наливат с коктейли Ред Бул с водка, за да са винаги бодри“, през 2003 г те откриват плода акай по време на сърфинг-ваканция. Правят проучване и прогнозират, че „пазарът ще експлодира“. Тяхната вътрешна убеденост, че някой ден ще създадат нещо собствено, води до измислянето на напитка, с основна съставка акай. „Поради това, че съдържа изключително полезни за човешкия организъм вещества, се смята за суперхрана.“ Екзотичният плод акай е традиционна храна в Бразилия, въпреки че само 1% от диворастящия акай в горите на Амазония се бере и консумира.

Наистина братята създават коктейлна алкохолна напитка, но явно не само според тях тя е „по-добър начин за пиене“. При средна цена от 35 долара на бутилка, фирмата  „Вийв“ отбелязва за 3 години растеж от 1316%! Кортни и Картър, тогава съответно на 32 и 30 години, са пример за модерното екологично предприемачество, което цени и щади природата още в концепцията за създаване на своя бизнес. Едновременно с пускането на екзотичната напитка, задействат и кампания за набиране средства за спасяване на дъждовните гори в Бразилия. Даряват по 1 долар от всяка продадена бутилка за съхраняването на акай в природна среда, ведно с флората и фауната, така че местните фермери да са в състояние да се препитават от беритбата на малките ценни плодчета.

Като повечето дребни плодове, акай също е  малотраен плод и напуска границите на Амазония благодарение на лиофилизация на място. Така изсушено, с изключителното си съдържание на антиоксиданти, съвсем скоро след огласяването му, акай влиза в състава на новия продукт АкваСорс Плодова енергия.

Има и още факти от дейността на младите бизнесмени, които кореспондират със съвремения стил на  фирмите за устойчиво развитие чрез избора на суровини и максимално ограничаване на въглеродните емисии: Ползват вода от Скалистите планини, за да са близо до дестилерията, която пък се задвижва от вятърни генератори. Отпечатването на надписи е с органично соево мастило, а стъклените бутилки са частично рециклирани и рециклируеми.

Това ви напомня нещо, нали? Надявам се, че не забравяте да събирате изпразнените опаковки от продукти на АкваСорс и ги предавате в офиса на фирмата за рециклиране. Бъдете сигурни - събраните пари се предоставят на деца в нужда. Нагласа и мислене с много ползи!

Примерът е от книгата на Ричард Брансън „Бизнесът на бъдещето“, AMG.

Продължава...

На кафе с АкваСорс каталога

  • Публикувана в Новини

Сигурно си мислите, че става дума да пия кафе с някого и да му дам каталога на АкваСорс, както се очаква от всеки дистрибутор. Обратно, усамотих се със самия Каталог и той спoдели с мен доста точна информация.

Наистина не е новост твърдението, че синьо-зелените кламатски водорасли са суперхрана, защото през последните 20 години наблюдавах как ние, хората се извисихме до разбирането на тяхната същност като първообраз на храната, т.е. суперхрана. Смело мога да твърдя, че те станаха първопричина за формулирането на това понятие. Но да имаш документ, който Европейският орган по безопасност на храните EFSA го регламентира „с обосновани научни доказателства“, е предимство. Официално са обявени (Виж стр. 6 в новия каталог на АкваСорс) за „изключителен ефикасен източник на храна“и като другите суперхрани „могат да подпомогнат процеса на естествено възстановяване на организма и да удължат по-продуктивния начин на живот“.

Основни предимства и ползи:

• Едни от най-пълноценните и ефикасни природни хранителни източници
• Осигуряват широк спектър хранителни елементи, включително витамини, минерали, антиоксиданти, протеин, аминокиселини, мастни киселини и невропептиди.
  Намаляват умората и изтощението
  Оказват благоприятно въздействие върху нашата нервна система
  Благоприятстват функционирането на нашата имунна система
  Подпомагат функцията на умствената дейност
  Освобождават допълнителна енергия в тялото
  Подпомагат нормалните когнитивни функции, важни за паметта и възприятията.
  Налични в удобна True-filled капсула (без пълнители или свързващи вещества), на прах или в течна форма.

Това със сигурност знае всеки почитател на водораслите, но не съм убедена, че всички, са забелязали, че Суперантиоксидант с пикногенол също е сертифициран като суперхрана! „AquaSource е съчетала този патентован антиоксидантен екстракт заедно с уникална комбинация от билки и каротеноиди, които работят в синхрон. Мнозина усещат, че силата на този продукт се крие в ползите против стареене. Това, което прави нашия Супер Антиоксидант толкова добра Суперхрана е уникалната комбинация от съставки.

Не пропускайте в списъка на суперхраните водорасловия шейк „Лайтен-ъп“, АкваСорс Течни Водорасли с екстракт от червени и черни боровинки, АкваСорс Морска Енергия. Вярно е, че допълвахме културата си за суперхраните и от книгата“Суперхрани“ на Дейвид Уулф, но се оказва, че Европейският орган по безопасност на храните има своя класация, която още повече обогатява нашия Каталог.

Изпих си кафето, време е да затварям. Вие може да сравните моята информация с каталога, а ако откриете нещо интересно – пишете!

Ели Хорозова

Продължава...

Хранителните добавки - отговор на липсващото звено

  • Публикувана в Новини

Oтговорът на липсващото звено

Статия на Ели Хорозова в сп. Betty/март 2017

Подобно на GSM-a, общуването чрез социалните мрежи, говорещите информационни табла по спирките на градския транспорт и хранителните добавки са рожба на своето време. Днес спокойно можем да говорим за революция, която поставя в основите на здравето храната, а индустрията на хранителните добавки е неин естествен резултат.

От училище още знаем, че хората огладняват и се хранят, за да получат: енергия, суровини (градивни блокчета) за телесните функции и обмяната на веществата; витамини, ензими и някои минерали (катализатори) за улесняване на химичните реакции и преобразуването на храната в енергия и елементи за регенерация на тялото. А храната по правило съдържа една или повече от 6-те категории хранителни съставки: вода, въглехидрати, мазнини (липиди), протеини, минерали и витамини. Макар повечето пълнолетни хора да мислят, че тялото им е окончателно пораснало, отделните клетки, изграждащи неговите органи и системи се обновяват непрекъснато, за което е нужна всекидневна доставка на протеини, витамини и минерали. Редица проучвания обаче доказват, че днес голяма част от хранителните продукти не са в състояние да задоволят биологично програмираната ни необходимост от тях.

Нашето общество консумира прекалено много преработени, рафинирани и готови, при това дълготрайни храни, загубили голяма част от незаменимите си хранителни съставки при процеса на обработка. Да не говорим за т.нар. храни – играчки като чипсове, снаксове, близалки, стимулиращи напитки и др., лишени от реална хранителна стойност, които, вместо да дават, ограбват и натоварват с токсини.

Зеленчуци, който не яде, той…
Учените са единодушни, че за правилната регенерация на тялото, задължително и всекидневно трябва да доставяме на клетките му, освен 13 незаменими витамина, още 14 незаменими минерала, 9 есенциални аминокиселини и 8 незаменими мастни киселини. Консумацията на плодове, зеленчуци и други естествени храни през деня би трябвало да ни ги осигурява. За да ги съдържат, обаче, те би трябвало да са отгледани в богата на тези съставки почва. В резултат на интензивното земеделие обработваемата почва е изтощена и няма достатъчно неорганични вещества, които растенията да превърнат в усвоими за нас органични минерали и витамини. Нещо повече, пестицидите, хербицидите и различните химикали намаляват още повече хранителното съдържание. Но ние не спираме дотук, а ги преработваме и така ги лишаваме допълнително от значими за здравето ни вещества. Отделно, химикалите натоварват организма, което означава, че се нуждаем от повече ключови вещества, за да ги неутрализираме, а ние на практика получаваме по-малко от всекидневната ни доза…

Днес, за да си набавим необходимите съставки трябва да изядем 3-5 пъти по-голямо количество, и пак не бихме се снабдили с всички задължителни вещества. Дори с подходяща диета е трудно да се достигнат препоръчваните от Световната здравна организация дневни дози, защото хранителните продукти откровено са без някои минерали, витамини и ценни съставки. Например: витамин А напълно отсъства от месото, калцият в зеленчуците е с 50-60% по-ниско съдържание, същото е положението и с останалите минерали. А други като хром, селен почти липсват…

Избягването на вредните хормони и химикали просто е невъзможно повечето от тях не са обявени никъде, остават неизвестни както за купувача, така и за продавача. Ако ви се вижда пресилено – знаете ли, какво точно ядете с целогодишните домати, краставици, дини, пъпеши?! Ситуацията доведе до пропаст между потребностите на организма и даденостите на храната. Дефицитът, наречен „Липсващото звено” роди индустрията на хранителните добавки. Вече ги има навсякъде, и като че ли темата днес не е дали сме „ЗА” хранителните добавки, а отговарят ли по качество и състав на потребностите на организма.

В природата всички неща работят съвместно и с точността на часовник. Когато хранителните съставки се разделят и се приемат само някои от тях, човек се лишава от синергичното действие на цялото. Класически пример за пълноценност и усвояемост на хранителна добавка може да е препарат с калций, задължителен при опасност от остеопороза. За да бъде усвоен правилно, калцият се нуждае от фосфор, магнезий, флавоноидни комплекси, витамин В-комплекс, витамин D, витамин К, бор, незаменими мастни киселини и други. Ако приемаме само калциеви таблетки, например калциев карбонат, и сме жена над 40 години – нищо чудно да усвоим едва 4%. Ако добавката съдържа калциев цитрат – със сигурност ще усвоим 45% от съдържанието. Ако пък продуктът предлага като източник на калций костно брашно от стрити черупки – по-добре е да не го приемаме, неговата усвояемост е 20%, но изследванията показват високо ниво на токсични метали като олово, арсен, живак или кадмий. А най-добре е да търсим хранителна добавка от ново поколение, където калцият и другите минерали са в йонно състояние, за да бъдат наистина полезни на нашите кости.

Предпочитаните добавки
Има предпочитания към универсалните хранителни добавки в помощ на имунната система като органична краве коластра, подходяща за всяка възраст. Пробиотиците осигуряват защита на лигавиците и са в помощ при усвояването на храната. Полезните омега-3, особено ако са под формата на докозахексаенова киселина DHA, най-добре в баланс с останалите есенциални мастни киселини, са подходящи, дори задължителни, за бременни, кърмещи и малки деца и при напреднала възраст. Епидемията в света от дефицит на витамин D го прави необходим за всеки градски жител на планетата. Биофлавоноидите и други ценни антиоксиданти, които подобряват кръвообращението, защитават кожата и очите. Минералите от макрорамката на тялото като калций и магнезий. Глюкозаминът и съпътстващите го съставки за усвояването му могат да направят чудеса за ставите, както в началото са помагали на състезателните коне. Храносмилателните ензими – не само при хора с ниско ниво на солна киселина или след отстраняване на жлъчката, а просто за комфорт при смесено хранене.

И как да се приемат
Ако следвате етикета, никога няма да предозирате. Обикновено хранителните добавки, ако не е указано нещо друго, се приемат по време на хранене, защото разчитат да бъдат усвоени от нашите храносмилателни ензими. Странични ефекти може да очаквате от моноформите на минералите – например, желязо, калций, затова приемайте по предписание. Ако лекарствата ви се пият по време на хранене, няма проблем да ги приемате заедно. Важно е да ги изпиете с цяла чаша вода, за да гарантирате разтварянето им.

Продължава...
Абонамент чрез RSS

Абонамент за новини

Вход

регистрация