Защо ТРЯБВА е негативна дума

  • Публикувана в Стил на живот
  • Прочетена 2582 пъти

На току-що завършилия последен семинар с артистичния  мексиканец Алфредо  Кулебро, често чувах хората край мен да казват на глас изводите си: „Трябва да си вярвам повече, трябва да вървя напред, трябва да се заема с това, трябва да правя гимнастика, трябва да се обичам”  и още най-различно ТРЯБВА.

В нашата група имаме една игра, въведе я Сабина Велева по време на упражнения за визията и целите . Всеки, който каже ТРЯБВА, получава жабешко крякане, целува въпросната жаба и плаща глоба 50 стотинки. Истината е, че се събират добри пари по този начин – всички употребяваме самозаставящото ТРЯБВА.

Другото лингвинистично осъзнаване наложи Станимира Филипова. Чуй се само какво казваш:  „СТРАШНО хубаво, АДСКИ приятно, СТРАХОТНО!” А в подкрепа на нейните забележки научих от  радиото, че тези нелепи словосъчетания се появили в средните векове като народна реакция към инквизицията! Мира безспорно е права и в нейно присъствие ние всички постепенно извадихме от речника си несъответстващите на истинските  ни чувства думи СТРАШНО приятно, АДСКИ мило, СТРАХОТНО вълнуващо, например.

Толкова съм благодарна на Сабина и Мира, че ме накараха да осъзная какво не е наред с тези думи. Но да се върнем на семинарното ТРЯБВА.  Защо „трябва” е негативна дума?

Защото вменява вина. Тя е признание, че не се грижиш за себе си, че не правиш необходимото да отслабнеш, че не учиш или работиш достатъчно, че не си достатъчно време с децата и т.н. „Трябва” е етикетът на нашето съпротивление и следващото го чувство за вина.

А нали отделяме пари и време за обучения в почивните дни, за да се справим със собствените си емоционални бариери и задръжки, нездравословни вярвания, негативни образи и преживявания?!  Да променим модела на мислене. Да бъдем по-осъзнати.Тогава ставаме господари на собствената си реализационна сила.

Така, че мили хора, с които бяхме заедно в последния уйкенд – не ТРЯБВА, а  БИ БИЛО ДОБРЕ... Не трябва, а СПОРЕД МОИТЕ ЦЕЛИ. Става и ИСКАМ ДА..., МОГА ДА... Дребно нещо, но плодоносно. От палитрата на  харесвам те, ценя те, обичам те. Усещате разликата, нали? Ели Хорозова

Абонамент за новини

Гарантираме, че не споделяме или продаваме вашите данни на 3-ти лица. Виж: Нашите Условия за поверителност
Условия

Вход

регистрация