Профилактика срещу остаряването на кожата

  • Публикувана в Козметика
  • Прочетена 3188 пъти

kojaКожата като екран отразява вътрешното състояние на нашия организъм. Днес ранното остаряване не е на мода, обратно – цялата индустрия подкрепя дългата младост, външната красота и сексапилност. Наистина старостта започва от краката, но се демонстрира от кожата и косата – нашата украса.

 

Кожата - прекрасната ни непромокаема обвивка , е съществена част от външния ни вид. Всъщност това е най-големият орган в нашето тяло – до 2,2 кв. м площ и тегло от 2,75 до 4 кг. Състои се от няколко слоя, изтъняващи към повърхността. Най-външният от които постоянно се обновява, също както и другите съставни части на кожата – коси, брада, мигли, вежди, косми и нокти.

Кожата е удивителен орган с различни функции:

· Терморегулатор

· Отделителен орган за отстраняване на отпадъците и шлаките – втори черен дроб, трети бъбрек.

· Защитник срещу травми, инфекции и инвазии

· Има невероятната способност да се самовъзстановява, лекува и регенерира

Човешката кожа е най-пряко свързана с нервната система ( 2-ка органи).Затова човек преживява една пъпка като трагедия, а за камъка в бъбрека нехае… От друга страна, заради тясната си връзка с нервната система, кожата на практика е свързана с всеки орган. Знаете колко лесно се отразяват върху лицето душевните и физически страдания.

КОЖАТА е огромна рецепторна повърхност:

· 1 кв. см съдържа от 6-23 рецептора за студ

· 10-20 пъти по-малко за топло.

Общото количество на тези рецептори е около 800 000, докато за болка те са над 2 млн. Рецепторите за допир – около 500 хил.:

· На 1 кв. см от лицето има 300 чувствителни рецептора;

· На други места може и 10 да са. Най-чувствително е лицето – усеща натиск от 2 мг, косите – от 15 мг, а ноктите – 1000 мг. Тези рецептори се уморяват много бързо и престават да работят, което ни позволява да си носим дрехите без да ни тежат.

Пластовете клетки постоянно се подменят с нови или 1 пласт се сменя за 7 до 9 седмици (2 месеца) .Тази подмяна означава, че за да се запази целостта на кожата новите клетки трябва да се образуват със съответстваща скорост и цялост. Епидермисът е слой от мъртви кератинни клетки, които незабавно се заменят от нови клетки, проправящи си път нагоре от по-долния слой епидермис. Когато този процес на ексфолиация стане муден – защото остаряваме или имаме здравословен проблем, обновяването на клетките веднага се забавя, пътищата за елиминиране могат да се окажат блокирани, кожата губи еластичност и в по-голяма степен е предразположена към нараняване и болести. Външният израз на по-бавното изхвърляне на мъртвите клетки е потъмняването на тена!

За да се поддържа в добро състояние и да функционира ефикасно, рожденият ни костюм трябва да бъде хранен и почистван както отвън, така и отвътре.(За съжаление не можем да го дадем на химическо!) Както при всяка жива тъкан и тук правилата за добро здраве се отнасят до:

1)пълноценно хранене без клетъчен дефицит;

2)вътрешна детоксикация и прочистване;

3)хормоналните промени водят до остаряване на кожата;

4)помощ за обмяната на веществата с различни средства – антиоксидантна защита от пагубното действие на свободните радикали – кожата най-видимо се повлиява от промяна в хранителния режим към по-добро и употребата на хранителни добавки. Има и други полезни за кръвообръщението и оттам за обмяната - външни средства - масаж, водотерапия, правилните почистващи гелове, тоник, дневни, нощни кремове и околоочен серум. Разполагаме с уникална новозеландска козметика, в тон с екологичното мислене... Хранителни маски, които ние правим с коластра и зелена енергия.

5)добра физическа форма – сън и упражнения.

ХРАНЕНЕТО – още древните гърци, римляни и китайци са разбирали силата на природните храни и към плодовете и зеленчуците, меда, отварите от билки, кълновете са добавяли и планктон и макроводорасли. Защото още древните красавици са разбрали, че суха и груба кожа = нарушен баланс между протеиновия и липиден състав в клетката.

Днес енергизирането на организма можем да постигнем с АФА, „Зелена енергия”, Коензим Q 10 …

Дефицитът на минералните елементи и аминокиселини много често се демонстрира като на екран върху кожата..Лечебно-козметичният ефект от продуктите с микроводорасли, коластра и ЕМК за кожата, косата и ноктите са признати от всички диетолози и съвременни практики., АФА е алкална пълноценна храна и е супер източник на органични минерали, важни за кожата - Магнезий, Цинк, Селен.

Микроводораслите са известни като убийци на херпесния вирус.

ДОБРОТО ХРАНОСМИЛАНЕ ЛЕКУВА – ИМА ТАКАВА МЪДРОСТ .Значението на доброто храносмилане – Храносмилателни ензими, Пакет “Лесно начало”.Коластра ( лигавиците, ефективността на инсулина за храненето на всяка клетка, растежните хормони като механизъм за регенерация на кожната тъкан) При тежест, подуване, забавено усвояване на храната, като част от терапията при дегенеративни болести и циркулационни проблеми, алергии. Доста често у нас се срещат запек, пролапс, язва… Продуктите подпомагат истинското клетъчно хранене и са профилактика срещу стареенето. После обикновено е късно. При оперирана жлъчка, чернодробни слабости, проблеми с червата…

Богатият липиден профил на АФА – откъде рибите са най-добрият източник на полезните ненаситени мастни киселини? Със самостоятелна роля при кожата е мастната обмяна и по-скоро пълния комплекс от Есенциални мастни киселини. Тялото е арена на борбата между лошите с добрите мазнини. ЕМК са

1)най-пълноценният елемент на мембраната или целостта на всяка клетка.

2)помагат да се намали загубата на вода от клетките като поддържат мастната бариера между слоевете на кожата и предотвратяват изпарението й.

3)Съдействат за образуването на влакната колаген и еластин. Бръчките и отпускането на кожата са сигнал за намаляването на тези “арматурни” съставки на кожната клетка

4) ЕМК имат важно участие в укрепването на нервната система, жизнена роля в кръвообръщението и захранването на нервните окончания и сетивни рецептори. Мастноразтворимите вит А,Д, Е и лецитина са преграда за нежелателните мазнини, с което намалява опасността от петна, акне, инфекции.

Затова без необходимите ЕМК кожата става отпусната, сбръчкана, губи еластичност, сменя цвят, релеф, мирис.С изчезването на мазния подкожен слой кожата става по-възприемчива на токсините и отровите и ги предвижва към лимфата и кръвта.

Сигнали от клетката за дефицит на ЕМК:

· суха, лющеща се кожа;

· чупливи нокти;

· безжизнена коса;

· болки, схващания на ставите – нееластичност;

· прекомерно студени крайници, зиморничавост;

· сухота на лигавиците;

· упорити вирусни инфекции;

· тежък месечен цикъл;

· ПМС;

· Болки в гърдите;

· Лоша кожа и преждевременни бръчки.

ГРЕШКАТА С МАЗНИНИТЕ или СВРЪХОКИСЛЯВАНЕТО В ТЯЛОТО– не самите мазнини, а досегът им с кислорода води до окисляването им. Естествените мазнини на организма – липидите, гранясват като буца мас в изключен през юли хладилник. В резултат се получава свръхпроизводство на реактивни химически съединения, нар.свободни радикали, неустойчиви вещества, които могат да станат опасни. Те се държат като подпийнали ергени на селска вечеринка, която рядко завършва без вадене на нож. За съжаление преносният смисъл е пряк – техен резултат са катаракта, туморите и редица дегенеративни диагнози.

Механизмът е следният – трескавият свободен радикал отчаяно търси в тялото партньор, с който да се свърже и напада околните клетки, което предизвиква верижна реакция в пораждането на нови свободни радикали (с техния характер) и лавинообразен ефект.

Нанасят поразии и увреждания на клетките като принуждават тъканите да се свързват напряко. При кожата това се демонстрира от бръчките –тя е резултат от партината на радикала, пречупил колагена и принудил клетките да се свържат кръстосано. Освен това свободните радикали потискат образуването на нови здрави клетки, намаляват способността на тялото да се преборва с инфекциите (къщата му гори, нападнали го бълхи…) Така свободните радикали водят до преждевременно остаряване и дегенеративни болести.

ПРОТИВООКИСЛИТЕЛНИЯТ АРСЕНАЛ – витамини, минерали и ензимите, особено вит А, С и Е, бета каротин , минералите селен и цинк, но условието е да се получат от хранителен източник! Бедата е, че този арсенал се изчерпва много бързо и обикновено е недостатъчен като запас в организма. Веднъж започнала дегенерацията на тялото може да продължи дълго. Състояние което идва от детството даже. Движението по дегенеративната спирала надолу може да бъде спряно и овладяно само ако храната предоставя на човека необходимата противоокислителна защита! В това отношение ние имаме на помощ „Суперантиоксидант с пикногенол”, Коензим Q 10 , AFA !

- “Налага се очевидният извод – излиза с твърдение Конгресът на Европейското дружество по кардиология – че естествените средства за защита СА ПО-СЪЩЕСТВЕН ПОЛОЖИТЕЛЕН ФАКТОР в борбата срещу стареенето”.

Хранене при рак на кожата , който се е увеличил 2 пъти последните 20 год, най-добрият съвет е да бъдат намалени мазнините, богати на мастни киселини тип омега-6 (слънчогледово, шафран, царевично) и увеличаване мазнините от тип омега-3, съдържащи се в риба, студенопресован зехтин и микроводорасли.Причината: когато в клетките има преобладаващо количество мазнина тип омега-6 и недостатъчно омега-3, производството на простагландини става прекомерно, а това насърчава възпалителните процеси, а с времето началото и р астежа на кожните тумори. Подходящият баланс от мастни киселини помага за блокирането на тази ужасяваща биохимична каскада.Това са изводи, изнесени на Международна конференция за меланома (1989), която препоръчва хранене с преобладаващи мазнини тип омега-3 и прием на антиоксиданти.(Когато слагали във водата и храната на опитните мишки – милите - Е МК и антиоксиданти, резултатите показвали,че растежа и агресивността на тумора се подтиска и се увеличава продължителността на живота им)

ІІ – Чистене :

ПРОБИОТИЦИ – важно средство за здравето на Кожата, имат антиокислителни свойства. Те са:

· нашата защита срещу антибиотиците в храната;

· важна роля в синтеза на някои важни витамини и подпомагат усвояването на важни минерали;

· отделят собствени бактерицидни вещества – естествени антибиотици противокислително и противотуморно действие

АНТИОКСИДАНТИ– Коензим Q 10, Плодова енергия и САО

При обриви, псориазис, склеродермия - + Коластра, Серията "Здраве и красота"

Вътрешната защита е за предпочитане , но днес и в кремовете и тоалетните млека задължително се добавят ЕМК, коензим 10, протеини, колагенова подкрепа, нормализира се рН. А уникалната формула на Сюзън Хол на създадената от нея новозеландска козметика превръща почистването и подхранването на кожата в процес на пълноценно екологично отношение към целия организъм.

                                                                           Ели Хорозова

Абонамент за новини

Гарантираме, че не споделяме или продаваме вашите данни на 3-ти лица. Виж: Нашите Условия за поверителност
Условия

Вход

регистрация