Десетте шампионски титли на AFA

  • Публикувана в Суперхрани
  • Прочетена 7142 пъти


АФАДесетте шампионски титли на синьо-зелените кламатски водорасли – най-пълноценната храна на планетата

И те са поне 10-те причини не просто да приемем, а да направим водораслите най-добрата хранителна защита срещу умората и вялостта, имунната недостатъчност, профилактика срещу преждевременното износване и стареене. Природата ни е завещала далеч по-дълъг и качествен живот, само дето ние от рано изразходваме своя потенциал и приемаме за нормално някъде след 40 години човек да боледува и води жалко съществуване, с едничката утеха, че децата го продължават…Идеята е да живеем пълноценно всеки свой ден и не да избягаме от естествената старост, а да я постигнем.

Синьо-зелените микроводораслите са първите живи същества на нашата планета, появили се някъде преди 4 млрд години, когато земята е един безжизнен отровен от газове и радиация свят. Те са първите организми, които освобождават атомен кислород - чрез използване силата на слънцето, разцепват водните молекули и свързват отделния водород с въглероден двуокис. СЗВ са едноклетъчни без фиксирано ядро /прокариоти/ с мека лесносмилаема гликогенова клетъчна стена и нямат равни по скорост на асимилация, смилаемост и абсорбция. Освен че носят биологична информация за адаптация на човешкия организъм на клетъчно ниво към днешната замърсена заобикаляща ни среда, синьо-зелените водорасли са естествени анаболи – техните органични съединения лесно се матаболизират и използват от тялото като градивен материал. А иначе като майчината кърма, пчелния мед и кълновете, водораслите също са биогенна храна, но със своята хранителна плътност са несравними като източник на хранителни вещества и енергия.

ШАМПИОНИ – ОЛИМПИЙСКИ, СВЕТОВНИ, НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Защото синьо-зелените кламатски водорасли Aphanizomenon flos - aquae ( АFА) са :

1. Най-богатите на хлорофил растения на земята

Чрез своите фикобилинови пигменти превръщат светлинната енергия в химическа, като улавят елементи от онзи спектър на слънчевата вълна, който е високо над нашите градини. Енергията в хлорофила преминава чрез хемоглобина в еритроцитите и така се пренася от кръвния поток в клетките и свързващите структури на целия организъм.

Хлорофилът е основен пигмент, подобен по молекулен строеж на човешкия хемоглобин (разликата е в централния магнезиев атом при хлорофила - а железен при хема).

Този пигмент е мощен оксигенатор за клетките на човешкия организъм. Без достатъчно кислород човек развива симптомите на лошо храносмилане и снижен метаболизъм. Никак не е случайна приказката на нашия народ: ”Веднъж да се хванем за зелено” и наистина едва дочакваме с пролетта зелените листни зеленчуци. Малко известен е и фактът, че през 1931 г д-р Ото Вартбург става Нобелов лауреат по физиология и медицина за изследванията и заключението, че липсата на кислород е основната причина за развитието на рака.

Ползването на хлорофила като лечебно средство е позабравена, сега възстановявана практика за дезодориране на организма при тежки рани. Известно е, че хлорофилът действа противовъзпалително, лекува венци и язви, предотвратява инфекции.Той стимулира регенерацията на чернодробните клетки, увеличава циркулацията във всички органи като разширява кръвоносните съдове. В сърцето хлорофилът подпомага предаването на нервните импулси, които регулират сърдечните съкращения.Хлорофилът във водораслите подпомага организма в постигането на алкално-киселинното равновесие. 

2. Алкална биогенна храна и това е сред първите им достойнства. Нашият цивилизован начин на хранене предизвиква непрекъснато подкиселяване на телата ни, с което разбалансираме фиксираното за кръвта и отделните системи рН. Нарушаването на алкално-киселинното равновесие в посока към киселинност е пътят на болестите и смъртта – знак за бактериите и вирусите да ни нападнат, разболеят и се опитат да ни разложат, за да изпълнят своята задача и ни върнат в кръговрата на веществата

От друга страна кръвта не може да функционира нормално и да осъществява ролята си вкиселена. След пресичане на тънката граница от 7,35 Рh тя се неутрализира като изтегля калциевите съединения от костите ни, което е една от причините за масовата остеопороза. Наистина за да сме здрави, при сегашния начин на хранене трябва да приемаме 80% алкалообразуваща храна, но нейните източници са по-малко и от 10-те пръста на ръцете ни: суровите плодове, суровите зеленчуци, отварата на някои от тях като картофи, зелен фасул и зелен грах и др ( т.нар. от Дънов “ангелска супа”), билковите чайове, пчелен мед, козе мляко, бадеми, кълновете и водораслите. Дивите синьо-зелени кламатски водорасли АFА, с отличното си съдържание на балансирани по между им натрий, калий, калций и магнезий, и изключителен Ph индекс 14 , възстановяват, и то сравнително бързо, задължителното за здравето алкално-киселинно равновесие в човека.

3. Протеиновият им състав е почти идентичен с човешкия – AFA свързват азота от въздуха, за да синтезират богат набор от протеини, съществени нуклеинови хранителни съставки. Водораслите са изключителен източник на протеин – 2/3 от състава им са аминокиселини + 8-те незаменими (есенциални) аминокиселини, които човек не може да синтезира, а трябва да приема с храната. Асимилационната скорост при АFА е 85%, докато при говеждото – 20%. Белтъкът на АFА е от гликопротеинов тип срещу липопротеините при животинските храни и някои зеленчуци: не е необходимо тялото да ги обработва по биохимичен път до гликопротеини и да изразходва за това метаболитна енергия. Така храненето от биохимична гледна точка е по-ефективно. Понякога нашето храносмилане е толкова разстроено и тялото толкова токсично, че приемането на белтъчини е само извор на токсини.

И накрая белтъчните съставки на СЗВ подпомагат изхранването на мозъка и нервната система, поради богатото им съдържание на пептиди, изградени от аминокиселини, предшественици на невромедиаторите, които пренасят съобщенията от мозъка до мускулите и от органите обратно в мозъка. Известно е че мозъкът използва 20% от енергийните запаси на организма, въпреки че представлява само 2% от теглото на тялото, и заради това той трябва да бъде подхранван непрестанно. Нервната система и мозъкът си взаимодействат непрекъснато, постоянно обменят информация и в двете посоки и така дори най-малкото смущение по отношение на аминокиселините и невропептидните медиатори може да доведе до загуба на паметта, до умствена умора или други проблеми с нервната система. В изключително пълноценния протеинов състав на АFА е част от чудодейното въздействие на водорасловите продукти при невиреещи и проблемни деца. Те са чудесна естествена аминокиселинна добавка за спортисти и хора на умствения труд. Спасение и опора при прекаран инсулт, инфаркт, мозъчни травми, депресия, болестта на Алцхаймер, епилепсия. {mospagebreak}

4. Шампион по съдържание на витамин В групата , особено В2, В5, В6 и В12. Например един грам AFA дава на организма повече вит В12 от достатъчната дневна доза при това във форма, изцяло използваема и усвоима. Един грам AFA съдържат 65 пъти повече вит В12 от същото количество келп, 700 пъти повече от люцерната, 7,5 пъти повече от 1 гр черен дроб. Според д-р Дхарма Сингх Кхалса (2 пъти обявяван за лекар на САЩ) - 25% от всички хора на възраст от 60 до 70 г и 40% всички над 80 г са в дефицит на този витамин. Основната причина е, че веществото което разгражда вит В12 в стомаха – хидрохлорната киселина, намалява с възрастта. Недостигът се демонстрира със симптомите на влошена познавателна способност – лоша памет, отслабване на уменията за разсъждения и разстройство на настроението.

Витамин В6 помага за превръщането на запасите от кръвна захар в глюкоза, единственото гориво за работа на мозъка. Подпомага защитата на кръвоносните съдове и се оказва, че предпазва в значителна степен от сърдечни пристъпи. Хората над средна възраст имат нужда от около 20% повече от В6, отколкото младите за поддържане на оптимални познавателни функции, но обикновено не го получават, защото след 40 г възраст метаболизмът на вит В6 се влошава. Поради благотворното си влияние върху кръвообръщението вит В6 успешно подобрява паметта. Той е също така имуностимулатор и може да бъде много полезен за успокояване на пременструален синдром (ПМС).Според д-р Дж.Маккийт способността на СЗВ да превръщат ефективно глюкозата в енергия, посредством витамини В група може би представлява най-важният принос на АFA за здравето на човека.

Витамин В1 /тиамин/ участва в неизброимо много процеси в метаболизма на мозъка и периферната нервна система. Мощен антиоксидант и увеличава способностите на вит Е и В6 за на унищожаване на свободните радикали. Ако пиете алкохол от особена важност е в организма ви да постъпва достатъчно количество вит В1.

Фолиева киселина – полезна за облекчаване на депресия и подобряване на мозъчното кръвообръщение. Има пряка връзка между психиатричните симптоми, деменцията и недостига на фолиева киселина. Подпомага хормоналното равновесие.

Витамин В3 /ниацин/ - помага за производството на невропредаватели, за преобразуването на въглехидратите в глюкоза и за понижаване на холестерола. Определен успокояващ ефект. Синтетичният витамин В3 предизвиква леко зачервяване на кожата…

Витамин В5 /пантотенова киселина/ е абсолютно необходим за синтеза на основния мозъчен невропредавател на паметта – ацетилхолина. Помага за изграждане на защитната обвивка около гръбначния мозък. Силният дефицит на вит В5 може да доведе до парализа. Витамин В5 е много полезен за артериите.

С това изключително съдържание на полезни и важни биоактивни съставки, AFA са елексир за мозъка и имат благотворно влияние върху мозъчната синхронизация. Те специфично усилват действието на хипоталамуса, епифизата и хипофизата. Най-общо ефектът е подобряване на настроението, засилване на умствената енергия и бистрота на ума, до отпадане на проблеми с вниманието при хиперактивност или депресия. 

5. Минералният състав на А FА осигурява основата за един съвършен баланс и има силно положително влияние върху биохимията на човека. Кламатските СЗВ съдържат всички макро и микроелементи, важни за живия организъм, но най-ценното е, че водорасловата клетка поднася своите растителни минерали в колоидална форма и в съотношения също както в човешкия организъм. Тази ензимно свързана конфигурация не може да се създаде по синтетичен път в нито една лаборатория. Пълният спектър от минерални вещества в СЗВ е един от най-важните им приноси за човека – минералите действат като катализатори за много биолигични реакции, например за мускулния отговор, храносмилането, матаболизирането, предаването на съобщения по нервната система. Минералите подпомагат поддържането на деликатния воден баланс в организма, те предпазват кръвта и тъканните течности от прекиселинност и алкализиране. Целият проблем с минералите е, че те могат да бъдат доставени единствено чрез храната. Минералният профил на кламатските водорасли съответства на човешките потребности, между другото все по-трудно задоволявани, поради слабостта на почвите и употребата на хербициди и пестициди. Дефицитите на важните макро и микроелементи желязо, хром, калций, магнезий и цинк, още на йод, селен и в този ред можем да изредим почти цялата Менделеева таблица, води до нарушаване на основни биохимични процеси в тялото и с времето до сериозни заболявания. AFA са шампиони по съдържание на органично желязо, което обяснява изчезването на хронични анемии за около месец.

6. Ензими – от всичките 3000 ензима, изолирани в човешкото тяло, СЗВ съдържат 2000 живи активни работници, защото именно тези белтъчни структури вършат цялата работа в нашия организъм. Минералите, витамините, въглехидратите, белтъчините и мазнините не могат да направят нищо без тях и разчитат единствено на връзките си с ензимите. Ензимите не просто раздробяват храната до най-малката частичка, за да поеме тя по кръвните магистрали. Разбира се, и това включително, но ние осъществяваме всяко едно действие - от движение, гледане, мислене, оплождане, дишане дори, благодарение на ензимите. Защитната ни система зависи от ензимите, за да атакува нашествениците, да отмива химичните отрови и замърсители, да изчиства клетъчните отпадъци, отлагани ежедневно при обмяната на веществата.Представете си милионите клетки, които се разпадат в тялото ни - те също са токсични и трябва да бъдат елеминирани от ензимите ни със скоростта, с която се произвеждат, ако искаме да сме здрави и с оптимално тегло. В противен случай тялото натрупва отпадъци и излишни килограми, а високата токсичност е предпоставка за всички здравни проблеми.

Човек се ражда с определен ензимен влог, който за съжаление изразходва неразумно, хранейки се от най-ранна възраст с обработена и концентрирана храна, разпиляваяйки силите на организма с преумора, алкохол, преяждане, липса на добър режим. Наистина панкреасът произвежда известно количество храносмилателни ензими (при всеки различно), но начинът ни на живот и обработката на храната, която убива естествените ензими, предизвиква нуждата от допълнителното им внасяне в организма. Хилядите живи ензими във водораслите АFА подобряват храносмилането и метаболизирането на веществата, което е ключ към естественото здраве и нормалното тегло.

7.Пигменти – дивите синьо-зелени кламатски водорасли съдържат цял набор от всички видове растителни пигменти. Пигменът е молекула, абсорбирала различни дължини от слънчевия спектър и способна да излъчи порцията слънчева енергия като цвят. Под хлорофила, който носи зеления цвят, водораслото крие синьо, оранжево… Синият им цвят се дължи на пигмента фикоцианин, известен като стопер за формирането на ракови клетки – доказано е, че белтъчната му част инхибира образуването на колонии от ракови клетки. Фикоцианините взаимодействат в човешкото тяло с пигмента билирубин, като поддържат черния дроб в оптимално състояние и подпомагат разграждането на аминокиселините. Фикоцианините подпомагат извличането на определени аминокиселини, решаващи при образуването на невротрансмитери, които увеличават способността на мозъка.

8.РНК/ДНК – Дивите синьо-зелени водорасли съдържат приблизително 4% от тези нуклеинови киселини. РНК/ДНК са нужни на тялото за изграждането на нови клетки, за регенерация на увредени и нарастването на тъканите в тялото.Отслабена имунна система означава дефицит на НК и преждевременно остаряване. Поддържането на постоянно ниво на НК е изключително важно за непрекъснатото регенериране на клетките в нашето тяло. Приемането на АFА осигурява по-голямата част от необходимите дози РНК и ДНК.

9.Липиди или есенциалните мастни киселини /ЕМК/ са широко застъпени в дивите СЗВ. Мастните киселини служат като преносители на вит А, Е и К и са важни за превръщането на бета-каротина във вит А. Тези липиди подхранват нервите и кръвоносните съдове и омазняват кожата и тъканите. ЕМК - омега-3 и омега-6 предотвратяват сърдечни заболявания, намаляват серумния холестерол и покачват нивото на добрия.

Днешната мода за силно намаляване употребата на някои естествени мазнини, с етиката “вредни” и особено употребата на маргарина като техен заместител, води до сериозни дефицити на незаменимите за организма т.н. есенциални мастни киселини. От тях се нуждае всяка човешка клетка – те са най-пълноценният елемент на мембраната, подпомагат задържането на вода от клетката, те са в основата на хормоналната регулация на клетъчно ниво и взимат важно участие в укрепването на нервната система, имат жизнена роля в кръвообръщението и захранването на нервните окончания и сетивните рецептори в кожата. Мазнините са задължителна храна за тялото – проблемът е в източника и свръхналичието им, което води до образуване на свободни радикали. Дефицитът им обаче предопределя проблеми с кожата, ноктите, косата, лигавиците, води до зиморничавост, съдови усложнения, хормонален дисбаланс, упорити вирусни инфекции, болки в ставите, схващания и т.н

10. Бета – каротин – СЗВ са най-богатият известен естествен източник на бета- каротин, известен още като провитамин А. При AFA двата пигмента хлорофил и бета-каротин работят заедно. Хлорофилът активира ензимите, които произвеждат вит Е и К. Тези витамини ускоряват процеса на превръщането на каротина във вит А. Предимството на зелените храни е, че от тях организмът синтезира толкова витамин А, колкото са потребностите му, като излишното количество от водноразтворимия каротин се изхвърля чрез бъбреците, докато приемът на мастноразтворимата форма на вит А може да се окаже и токсична.

Синьо-зелените водорасли, благодарение на високото съдържание на хлорофил, могат да превърнат два пъти повече бета-каротин във вит А, отколкото други храни. Така с относително ниски дози водорасли можем да получим относително високи количества бета-каротин, който засилва имунната защита, мощен антиоксидант е и предпазва от кожни проблеми, нощна слепота, алергии, стареенее, дисфункции на имунната система. Известно е антиоксидантното приложение на бета-каротина при различни ракови страдания – на белите дробове, стомаха, дебелото черво, пикочен мехур, на матката, яйчниците и кожата.

АFА е една от редките храни, която съдържа и двете форми бета-каротин - цис и транс. Синтетичният е винаги транс-форма, а естественият от плодовете и зеленчуците – цис-форма. Когато и двете форми се приемат заедно като храна, скоростта на абсорбция на бета–каротина може десетократно да превиши скоростта на абсорбция само на транс-формата от лабораторните добавки.

11. Комплексните въглехидрати в СЗВ са изключително лесно усвоими и веднага се превръщат в енергия. Въглехидратите са главният източник на енергия за всички функции на организма, директна храна за мозъчните и нервни клетки, затова и тук източникът е от особена важност.

Не случайно наричат водораслите чудодейна универсална храна. Микросиньо-зелените водорасли от езерото Кламат са послужили на двама английски хомеопати - Дейвид Хауъл и Робърт Дейвидсън, като база за създаване продуктите на “АкваСорс”.Заедно с пробиотиците ацидофилус и бифидус, специалния продукт “Есенциални мастни киселини”, Коензим Q 10 с хром и водорасли, Суперантиоксидант, храната „Лайтен-ъп” и фитохормоналния крем ”Муун райс” палитрата от продукти покрива напълно потребностите на човешкия организъм от качествени вещества от леснодостъпен естествен източник, които да премахнат дефицитите и създадат условия за нормалната работа на организма. Който по принцип си знае работата и не очаква нещо повече от това.

Ноември 2000 г/ бр3 на бюлетин „Нашият клуб”                      Ели ХорозоваАбонамент за новини

Гарантираме, че не споделяме или продаваме вашите данни на 3-ти лица. Виж: Нашите Условия за поверителност
Условия

Вход

регистрация