Отказите


Отказите. Как се преодолява негативната нагласа от страна на семейството, приятелите и клиентите

За всички, които не успяха да слушат лекцията на Джон Вон Ейкън, на семинара на “АкваСорс” в НДК, 28 септември 2003 г .

Отказите – един от водещите страхове в нашата индустрия. Но можем да обърнем нашия начин на мислене.
Ще ви представя 8 причини, от които да разберете, че отказът е хубаво нещо.

Отказът е силна емоционална мощ, но може да бъде с положителен или отрицателен знак.По-голямата част от хората допускат не-то да ги засипе с отрицателната си мощ: много човеци не са се женили никога, от страх да не ги отхвърлят; много книги не са написани, много идеи – изразени от страх да не бъдат отречени.Но в края на краищата, ние искаме да сме свободни.

Други хора, обратно - ако им откажат получават импулс занапред.Пример за това е Хенри Форд, създателят на личния автомобил. Нелсън Мандела. Стив Уознияк и Стив Джак – с проблеми със слуха, създали в гаража си първия персонален компютър. Когато го предложили на IBM те им се присмели, че едва ли и 1000 човека на земята ще поискат персонален компютър. Смели се, но не много дълго…

Когато чуете “не” – това не означава проблем (това не е проблем). Проблем е как ние реагираме.Нашата реакция “Какво ще си помислят хората за мен?!” Когато чуя отрицателен отговор аз мога да бъда: а) индивидуалност; б) свободен.

Аз не се боя да бъда различен, защото не живея живота си заради вас. Ето същността на въпроса. Колко от вас живеят живота на другите. Например колко от нас живеят живота на родителите си? На съпруга си? На приятелите? Когато мисълта (да угодиш и се съобразяваш непрекъснато) е натрапчива, това е робство.Трябва да се пререже пъпната връв (на подобни отношения и зависимости), защото иначе и вие ще постъпвате по същия начин с децата си.

Въпросът е чий живот живеете вие – вашия или на някой друг .Ако живеете живота на някой друг, как ще успеете? А знаете ли защо хората не купуват продукти от вас, не влизат в бизнеса ви? Защото вие се боите. Нали знаете какво правим с работата си в „АкваСорс” – какво даваме на хората като възможност за здраве и стабилност?! В Америка, например всеки пие хапче - за всичко – фармацевтичната промишленост е една страхотна машина за пари и отрови…Ние предлагаме на хората по-добър живот и по-добра финансова възможност.От какво ви е страх? – Ние променяме нещата.Излиза, че ни е страх от самия наш живот. {mospagebreak}

Отказите са хубаво нещо и ще ви го докажа:

1.Става въпрос за избор:

- отказът може да е проблем, но да се възприеме като отрицателен опит;

- като нещо което ви нахъсва и дава енергия;

- или като нещо, което ви убива

Разбирам,че на много от вас много пъти е отказвано…В моето детство ми отказваха непрекъснато. Животът ми не беше от лесните. Ще ви кажа, че ако някой ви повтаря непрекъснато едно и също нещо, вие накрая го вярвате…Баща ми твърдеше, че от мене няма да излезе нищо.Накрая надеждата в човека остава като нишка.

Искам да ви предложа свобода и сила: човек не може да промени нещата в живота си, но може да промени отношението си към тях.Въпросът е как той се справя. Разберете, при отказ светът не ви е заплюл, не е в конспирация срещу вас. Така е при капитализма. Комунизмът и социализмът не дават на човека да е свободен. При комунизма –ако имаш крава-ти я вземат. Ако имаш 2 крави – социализмът ти взима едната и я дава на съседа. При капитализма – имаш 2 крави, продаваш едната и си купуваш бик.Това е капитализмът - има отговорност, но има и възможност.

Много от нас са в капана на самосъжалението. Понякога в офиса идва някой и се гърчи: “Извинявай, Джон.” Не се извинявай, казвам. Има оправим проблем. Проблемът е за теб, пренастрой се, не е лично…

2. Отказът е нещо временно. Не-то е за настоящия момент. Може човекът да преживява нещо, да се развежда, жена му да ражда, някой да е починал. В нашия бизнес трябва да подхождаме като хора - ако имате вяра във фирмата, отношението ви към отказите трябва да е различно.ДА БЪДА ПО-ДОБЪР, ЕТО ТОВА Е (нужно)!.Запомнете, всичко е мимолетно, гледайте положително.

3. Обикновено “не” и отказът се дължат на липса на информация. Колкото повече информация имате, толкова повече вратички се отварят.Трябва да знаете всичко за продуктите, но да не изливате информацията наведнъж.

Повечето хора не купуват веднага, замислят се какво да купят. Дайте им време да смелят нещата. Всички обаче станахме много нетърпеливи. Хората от източния блок искат да забогатеят веднага.Как може човек да спечели пари от днес за утре? Нетърпеливите фалират!

4. Отказ, за да запазите средата, в която сме. Искаме ли около нас отрицателно настроени хора? Или такива с манталитет на провалили се?

Защо не престанете да тичате след хората, а не ги накарате те да тичат след вас?

Ние търсим хора с положителна сила.Ще им дам време да си помислят, но няма да си губя времето с някой, който не знае какво иска. Ние сме магнит за негативизма. Ако някой каже “не” – аз съм доволен, не си губя времето.

5. От отказа човек се учи и развива. Разглеждайте го откъм положителната му страна- къде е проблемът и как може да се оправи? Не съм аз (проблема). Най-хубавото на този живот е, че един лош ден завършва. Заспиваш и на другия ден се събуждаш за новия ден. Всеки ден ни се дава шанс да започнем отначало.

6. Отказите укрепват вашето самочувствие – ако можете да го допуснете, прескочите, приемете… Да отскочите. Много битки съм загубил, но никога не съм губил война. Защото и най-добрите от най-добрите не са еднакви всеки ден.

7. Отказът ви печели време и пари – няма да си губя времето с човек, който ми губи времето.

8.Отказът не е края, а началото . Вие работите с един невероятен бизнес-партньор, оцелял в България и в добри, и в лоши времена – фирма, която иска да подобри живота на хората.Ако някой ви откаже не сте вие губещите, а той няма да се възползва. Аз му съчувствам, защото знам, че сме можели да променим живота му. Ако промените отношението си към отказа, ще вдигнете глава. Искам всеки един от вас да успее. Има милиони хора, които могат да приемат нашето предложение. Да имате повече самоуважение, да се радвате на възможността, която дава “АкваСорс”. Чувствате ли се малко по-добре?

Абонамент за новини

Гарантираме, че не споделяме или продаваме вашите данни на 3-ти лица. Виж: Нашите Условия за поверителност
Условия

Вход

регистрация